Eğitimde artırılmış ve sanal gerçeklik üzerine son beş senedir dünya genelinde yoğun araştırmalar yapılmaktadır. Yapılan bilimsel araştırmalarda eğitim için kullanılan veya eğitim alanlarında kullanılan sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknolojisinin öğrenciler ve öğretmenler üzerinde olumlu etkisi olduğu sonucuna varmaktadırlar. Şuana dek olumsuz bir çalışma bulunmamaktadır. Faal olarak Japonya ve Amerika’da ortaokul ve lise düzeyinde sanal gerçeklik teknolojisi kullanan çok fazla sayıda okul bulunmaktadır. Amerika’da askeri okullarda eğitim amaçlı kullanılmak üzere sanal gerçeklik teknolojisi kullanılmaktadır. Dünya genelinde üniversitelerde hali hazırda bu teknolojiyi kullanan birçok üniversite bulunmakta.
Sanal Gerçeklikle Eğitim
Eğitim alanında sanal gerçeklik teknolojisi ve artırılmış gerçeklik teknolojisi coğrafya, matematik, tarih, sosyal bilimler, fizik, kimya, biyoloji, dil eğitimi, beden eğitimi,… akla gelen tüm dersleri konsantre bir şekilde yazılımlar aracılığıyla uyarlanmaktadır. Bu teknolojinin eğitimde sağladığı avantajları, uzun müfredatların daha anlaşılır bir şekilde, normalden daha kısa sürede ve daha çok öğrencinin ilgisini toplayarak eğitim gerçekleştirilebilmektedir. Bilgilerin kalıcı olduğuna dair birçok çalışma bulunmaktadır.
Sanal Gerçeklikle Eğitim Alanlarında Aktivite
Eğitim üzerinde kullanılmasının yanı sıra eğitim alanlarında kullanılması öğrencilerin yeteneklerinin keşfetmesi ve okulu daha cazip bir yer olarak görmesi bakımından sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknolojisinin tamamlayıcı özelliği bulunmaktadır. Öğrencilerin arasındaki farkların yeteneklerin ortaya çıkmasıyla kapandığını ve öğrencilerin okulda daha verimli oldukları gözle görülebilmektedir. Çocukların okulda boş zamanlarını sanal gerçeklikle eğitim üzerine organize edilmiş bir etkinlik ile geçirebilmeleri ciddi anlamda eğitime katkısı olacaktır.